De laatste tijd zijn er nogal wat procedures tussen PostNL Paketten Benelux (verder: PostNL) en pakketbezorgers. De discussies gaan over de vraag of de betreffende pakketbezorger nu wel of niet in dienst is van PostNL. Wat is hier aan de hand?
Arbeidsovereenkomst of vervoersovereenkomst
PostNL maakt, kort gezegd, gebruik van twee soorten pakketbezorgers:
- mensen die in dienst zijn bij PostNL en dus een arbeidsovereenkomst hebben;
- zelfstandig ondernemers die een ‘vervoersovereenkomst’hebben met PostNL.
Verzoekschrift pakketbezorger
In een recente zaak heeft PostNL de overeenkomst van een vervoerder opgezegd. De vervoerder heeft vervolgens op basis van artikel 7:681 BW een verzoekschrift ingediend, strekkende tot vernietiging van de opzegging door PostNL, stellende dat hij eigenlijk werknemer is en in dienst is van PostNL. Op zich is dit een voor de hand liggende actie van de pakketbezorger: voor een opzegging maakt het nogal wat uit of sprake is van een gewone overeenkomst of een arbeidsovereenkomst. Als je in dienst bent van een werkgever (hier: PostNL) dan kan je namelijk niet zomaar ontslagen worden. Voor ontslag gelden strengere regels, zeker sinds de inwerkingtreding van het nieuwe ontslagrecht sinds 1 juli 2015. Het nieuwe ontslagrecht is neergelegd in de Wet werk en zekerheid (WWZ).
Verweer PostNL met tegenverzoek
In de procedure heeft PostNL hiertegen een verweerschrift ingediend. Wat heeft PostNL nog meer gedaan? Heel slim: PostNL heeft de rechter verzocht om de medewerker stukken te laten overleggen waaruit meer informatie blijkt over het (al dan niet) zelfstandig ondernemerschap van de pakketbezorger in de afgelopen jaren.
Het voordeel voor PostNL is dat zij dan meer informatie heeft en zich beter kan verdedigen. In Nederland hebben we het hier over de exhibitieplicht op grond van artikel 843a Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv).
Oordeel Kantonrechter over het verzoek om stukken de overleggen
De Kantonrechter is van oordeel dat PostNL het tegenverzoek om stukken te laten overleggen tijdig heeft ingediend en dat PostNL bij het verzoek belang heeft. Het verzoek wordt toegewezen.
Lees hier de uitspraak: Kantonrechter Alkmaar inz. PostNL, toewijzing vordering exhibitieplicht, 15-01-2016
Meer weten?
Hebt u vragen naar aanleiding van deze blog of wilt u een concrete vraag voorleggen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder, bijvoorbeeld met het controleren van een arbeidsovereenkomst. Of wilt u meer informatie over afvloeiingsregelingen? Ook dat kan. Of bent u werknemer en is u ontslag aangezegd? Ook daarover adviseren wij u graag.
Over Advocatenkantoor Tavasszy
Advocatenkantoor Tavasszy is gespecialiseerd op het gebied van arbeidsrecht en ontslag. Zelf heb ik 20 jaar ervaring op deze gebieden. Ons slagvaardige kantoor kenmerkt zich door persoonlijke en snelle communicatie en duidelijke advisering. Bij onze advisering wijzen wij u de weg in het woud van regelgeving en vertalen ingewikkeld juridisch taalgebruik naar praktische en effectieve toepassing in úw belang. Uw doel staat immers centraal voor ons.
Onder het nieuwe ontslagrecht zal soms eerder en op andere manieren geprocedeerd moeten worden. Ook daarbij zijn we pragmatisch en gaan daarom altijd voor het beste resultaat voor ú. Wilt u van onze dienstverlening gebruik maken, aarzel dan niet. Advocatenkantoor Tavasszy staat altijd voor u klaar.
Tips
Meer weten over de Wet werk en zekerheid oftewel het nieuwe ontslagrecht? Bekijk de Whitepaper Wet werk en zekerheid.
Comments are closed.