laptop-673713_1920

De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) wordt definitief vervangen door de modelovereenkomsten die worden ingevoerd door de Wet deregulering arbeidsrelaties (DBA). Op 2 februari 2016 heeft de Eerste Kamer namelijk ingestemd met het wetsvoorstel Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA).

Voorkomen van schijnzelfstandigheid

Met het vervangen van de VAR en het de Wet DBA is het de bedoeling om beter schijnzelfstandigheid te kunnen bestrijden. In de plaats van de VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers een modelovereenkomst afsluiten indien er onzekerheid is of er sprake is van een arbeidsovereenkomst (en derhalve of er een inhoudingsplicht geldt voor de loonbelasting). Deze ‘modelovereenkomsten’ worden gepubliceerd op de website van de Belastingdienst. Het gebruik van een modelovereenkomst is niet verplicht. Het is ook mogelijk om zelf een overeenkomst van opdracht op te stellen en die al dan niet te laten beoordelen door de Belastingdienst. Het voordeel van een overeenkomst die door de Belastingdienst is opgesteld of beoordeeld, is dat de opdrachtgever vooraf zekerheid heeft dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. Dit geldt uiteraard alleen indien de werkzaamheden volgens de overeenkomst worden uitgevoerd, en hier ligt dus het risico.

Overgangsperiode

Er komt een periode van een jaar (tot 1 mei 2017) waarin de Belastingdienst nog terughoudend bij de handhavingvan de nieuwe regels, zodat opdrachtgevers en opdrachtnemers de gelegenheid hebben hernieuwde contractuele afspraken te maken.

Meer weten?

Hebt u vragen naar aanleiding van deze blog of wilt u een concrete vraag voorleggen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder, bijvoorbeeld met het controleren van een overeenkomst van opdracht die u wilt gebruiken. Of wilt u een samenwerking beëindigen of is die beëindigd? Ook daarover adviseren wij u graag.

Over Advocatenkantoor Tavasszy

Advocatenkantoor Tavasszy is gespecialiseerd op het gebied van arbeidsrecht en ontslag.  Ons slagvaardige kantoor kenmerkt zich door persoonlijke en snelle communicatie en duidelijke advisering. Bij onze advisering wijzen wij u de weg in het woud van regelgeving en vertalen ingewikkeld juridisch taalgebruik naar praktische en effectieve toepassing in úw belang. Uw doel staat immers centraal voor ons.

Wilt u van onze dienstverlening gebruik maken, aarzel dan niet. Advocatenkantoor Tavasszy staat altijd voor u klaar.

Tip

Kijk ook eens op de website van de Belastingdienst